Permakültüre Giriş

“Kalıcı” ve “tarım”ın bir bileşimi olan permakültür, organik bahçeciliğin ötesine geçen ve sürdürülebilir gıda ormanı ekosistemleri yaratarak gelecek nesillere yetecek bir gıda yetiştirme yöntemidir. Ancak permakültür, tarımdan çok daha fazlasıdır ve bu sadece bitkilerle ilgili değildir. Aynı zamanda tüm sistem tasarımıyla da ilgilidir. Bu, doğal çevreyi korurken ve yenilerken, evlerimizde ve yerel bio bölgelerimizde bol miktarda insan yaşam alanı yaratmakla ilgilidir. Bitkilerle başlar ve hayatınızın her alanına genişler.

Ne yaparsanız yapın, her gün ve tüm gün boyunca çevreyi etkilediğinizi hiç düşündünüz mü? Her hareketin bir tepkisi vardır ve her hareket, bir nesnenin her yerleşimi, bir tohumun her ekilmesi, iyi ya da kötü bir dalgalanma etkisi yaratır.

Dünyayı bir ekolojik tasarımcının gözünden görmeyi öğrenmek, daha sürdürülebilir, daha dayanıklı ve daha bolluk içinde olmanın ilk adımıdır ve permakültür bize kendimizde ve başkalarında değişimi güçlendirmenin ve döngüden çıkmanın bir yolunu sunar. Özellikle şu anda, insanlık olarak önümüzde bu kadar çok acil konu varken, permakültür bize harekete geçmemiz için gereken araç setini veriyor.

Bu kurs size hayatınızın her alanında sorunları çözmek için permakültür ilkelerini nasıl kullanabileceğinizi gösterecek ve bu kursun sonunda cevaplayabileceğiniz ana sorular şunlardır:

  • Permakültür nedir ve bunu yapmaya nasıl başlayabilirsiniz?
  • Tasarım odaklı düşünme nasıl yeni fırsatlar yaratır?
  • Bir apartman dairesinde yaşıyorsanız bir permakültür bahçesine nasıl başlarsınız?
  • Permakültür yapmak için ne kadar büyüklükte bir alana/araziye ihtiyacınız var?
  • Bir yeri/araziyi permakültür açısından değerlendirirken neye dikkat ediyorsunuz?
  • Herhangi bir proje için işe yarayan adım adım permakültür süreci nasıldır?
  • İleriye dönük daha fazla permakültür eğitimini veya kaynağını nasıl bulabilirsiniz?

HEDEF KİTLE

Bu eğitim, okulların, yetişkin eğitim merkezlerinin, Mesleki Eğitim ve Öğretim merkezlerinin ve Yüksek Öğrenim Kurumlarının öğretmenleri, eğitimcileri ve idari personeline yöneliktir.

YÖNTEM

Günlük motivasyon etkinlikleri, kişisel gelişim, grup ve ikili çalışma, simülasyonlar ve ağ oluşturma, sınıf ve açık hava etkinliklerine ek olarak eğitim (kurs) metodolojisinin bir parçası olacaktır. Süreç, her öğretmeni, daha adil ve eşitlikçi bir toplumun nasıl inşa edileceğinin yanı sıra öğrencilerinin gelişimini de önemseyen bir çevre ajanı olmaları için gerekli yetkinliklerle donatıp güçlendirecektir.

Kapsamlı bir anlayış ve günlük ödev desteği sağlamak için dersler, seminerler ve çalıştaylar eğitime (kursa) dahil edilecektir. Ek olarak, katılımcılar bu konuyu uygulamak için çalışacaklar ve bir rehberlik alacaklar ya da sadece iç ve dış mekân aktivitelerine katılarak öğrencileriyle eğleneceklerdir. Kursun sonunda, her katılımcıya kursla ilgili başlık, müfredat ve zaman çizelgesi gibi belirli ayrıntıları içeren bir katılım sertifikası verilecektir. Talep üzerine bir Europass Hareketlilik Sertifikası da dahil edilebilir.

EĞİTİM İÇERİĞİ

Yedi tam günlük bir eğitim programında aşağıdaki Gündem izlenecektir:

Bu kurs, Permakültürün ne olduğu hakkında detaylı ve faydalı bilgiler ve onu çevremizdeki alanlarda uygulamanın pratik yollarını anlatır. Ayrıca, kentsel ve kırsal manzaralarımızı kendi kendini yönetebilen, sürdürülebilir sistemlere dönüştürmenin yöntemlerini açıklar! Permakültür sadece bir çiftçilik tekniği değildir; şehirlerimizi ve tarım alanlarımızı insan müdahalesi olmadan bağımsız bir orman gibi tamamen özerk, sürdürülebilir ekosistemlere dönüştürmemize yardımcı olacak bir düşünme ve varlık biçimidir!

Permakültüre Giriş Kursu şunları içerir:

  1. Giriş: Permakültür Nedir?
  2. Permakültürün İlkeleri
  3. Permakültür Tasarım Etiği
  4. Doğal Sistem Tasarımı
  5. Permakültüre nasıl başlanır?

 

KATILIMCILARIN KAZANACAĞI YETKİNLİKLER

Bu kursun sonunda katılımcılara aşağıdakiler hakkında yeterli bilgi verilecektir:

  • Permakültür Tasarımının Etik ve İlkeleri
  • Doğal Sistem Tasarımı ve Ekolojik Tasarımın temelleri
  • Sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, atıkların bertarafı ve enerji kullanımı ile ilgili olarak ev ortamlarında ve sahalarında olumlu değişiklikler yapmanın yolları
  • Mevcut kaynaklardan en iyi şekilde nasıl yararlanılacağı
  • Manzarayı okumak ve kalıpları ve fırsatları tanımak.
  • Benzer düşünen insanları bulmak ve onlarla bağlantı kurmak
  • Tüm sisteme nasıl bakılır, böylece bahçede, evde veya ötesinde sorunlar ortaya çıktığında, uzun vadede işe yarayan   

    çözümler nasıl bulunur?

 

EĞİTİM SONUNDA VERİLECEK SERTİFİKALAR

  • Eğitim içeriği ve zaman girişinin tanımını içeren Katılım Sertifikası
  • Edinilen Yetkinliklerin Sertifikası
  • Europass Hareketlilik Sertifikası.