Toprak, ancak sağlıklı ve üretken ise sürdürülebilirdir. Çok uzun zamandır ülkemizde uygulanan yanlış tarım yöntemleri ile zarar verdiğimiz toprakların, gelecek nesilleri de besleyebilmesi için toprağı sadece fiziksel olarak korumak artık yeterli değil. İçindeki canlılığı da koruyarak toprağımızı iyileştirmemiz gerekiyor.
İşte bu noktada tarım alanında eğitim veren Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin önemini ve mevcut sayılarının bir an evvel artması ihtiyacını vurgulamak yerinde olacaktır. Bu liselerde verilen eğitim, ülkemiz topraklarının içerisindeki organik madde miktarının artması ve dolayısıyla daha sağlıklı hale gelmesi açısından son derece önemlidir.
LOESS Türkiye ekibi olarak, ülkemizdeki toprak sağlığı farkındalık eğitiminin durumunu araştırmaya ve bu konudaki uzman kişilerle görüşmeye devam ediyoruz. Bu haftaki konuklarımız, tarım alanında eğitim veren 2 farklı Meslek Lisesinden 2 öğretmenimiz:
-Tayfur Ünal (Burdur Tefenni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi-Tarım Alan Şefi)
-Ezgi Önay (Özel Silivri Tarımsal Üretim Araştırma Merkezi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi-Tarım Alanı Öğretmeni)
Her iki öğretmenimizle de ayrı ayrı, Zoom çevrimiçi platformunda yaklaşık 60 dakika süren görüşmeler gerçekleştirdik. Hem Tayfur hocamızla hem de Ezgi hocamızla, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Tarım alanında verilen sağlıklı toprak farkındalığı eğitiminin, içeriğini, eksikliklerini, karşılan zorlukları konuştuk. Ayrıca, olması gereken, arzulanan sağlıklı toprak eğitiminin nasıl olması gerektiğini tartıştık. Her birine, LOESS Türkiye Uygulama Topluluğuna katıldıkları için ve bu görüşmelere katılarak değerli bilgilerini, deneyimlerini bizlerle paylaştıkları için çok teşekkür ederiz.