Prof. Dr Uygun Aksoy ile yapılan görüşme- 14 Şubat 2024

Tarım, her zaman hayatımızın büyük bir parçasını oluşturur ve yaşam devam ettiği sürece bu böyle devam edecektir. Yaşamın

Tarım, her zaman hayatımızın büyük bir parçasını oluşturur ve yaşam devam ettiği sürece bu böyle devam edecektir. Yaşamın kaynağı tarım, tarımın kaynağı da topraktır. Toprağın sağlıklı olması tüm canlılar için hayati önem taşır. Bu yüzden, sevgili Prof. Dr. Uygun Aksoy hocamızın da belirttiği gibi, insanlığın beslenme kaynağı olan bu paha biçilmez kaynağın sağlığını korumak için, toprağa yönelik farkındalığı arttırmak ve toplumun her kesimine sağlıklı toprağın işlevini ve önemini anlatmak gerekiyor. Ayrıca, toprağın, örgün eğitimde, anaokulu seviyesinden lise bitimine kadar öğrencilere öğretilmesi ve üniversitelerde temel bilim disiplini olarak yer alması gerektiğini de ekliyor hocamız. Prof. Dr. Uygun Aksoy, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde öğretim üyesi ve araştırmacı olarak görev yaptı. Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği’nin kurucu üyelerinden biri, eski başkanı ve 2010 yılından bu yana ETO Onursal Başkanı. Prof. Dr. Aksoy, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli kısa kurslar ve eğitim programları düzenledi.
LOESS proje ekibi olarak, Prof. Dr. Aksoy ile, Türkiye’deki yüksek öğretim kurumlarında özellikle ziraat fakültelerinde verilen toprak sağlığı farkındalığı eğitimi ve sivil toplum kuruluşlarınca yürütülen toprak sağlığı ve tarım konulu yerel, ulusal ve uluslararası projeler kapsamında verilen toprak farkındalığı eğitimleri hakkında sohbet ettik. Değerli bilgilerini bizimle paylaştığı için kendisine çok teşekkür ederiz.